I disse finanskrisetider, hvor man i forvejen er i gang med at udtænke alle mulige og umulige måder til at kickstarte økonomien igen, hvorfor så ikke gøre det på en begavet måde, som slår to fluer med et smæk, spørger den udenlandsdanske gourmet Bjørn Stiedl.
Danmark har i øjeblikket to altoverskyggende problemer – problemer som i øvrigt ikke adskiller sig nævneværdigt fra de problemer som resten af den vestlige verden tumler med: Risikoen for en dyb og langvarig recession og en stagnerende folkesundhed som følge af stadig dårligere madvarer. Og problemet bliver kun værre de kommende år i takt med, at danskerne i stadig højere grad bliver nødt til at substituere de gode madvarer med dårlige alternativer for at få pengene til at slå til. Allerede nu melder butikkerne om en nedgang i salget af gode, økologiske madvarer på over 25 %, og en forøgelse af andelen af færdigretter og de billigste kødkvaliteter.
”Der har aldrig været et mere velvalgt tidspunkt end nu til at indføre en mere begavet moms, der fremmer fornuftige madvaner, og som samtidig kommer de trængte danske landmænd til hjælp”, slår Bjørn Stiedl fast. ”Jeg vil foreslå, at man differentierer momsen, således at gode, økologiske helt fritages for moms, så man ad den vej kan få danskerne til at købe de bedre og mere sunde madvarer, som samtidig indeholder flere vitaminer og næringsstoffer, og simpelthen bare smager bedre!”.
Differentieret moms har fungeret i en række af vores nabolande i årevis, og Danmark halter voldsomt bagefter på dette område. Det gavner forbruget væsentligt mere direkte end en eller anden obskur skattelettelse, som kun gavner befolkningen indirekte, og hvor effekten derfor først slår igennem i 2010 eller 2011, hvor det måske allerede er for sent. Og, hvor den vel at mærke ikke ændrer befolkningens adfærd i en gavnlig retning.
Bjørn Stiedl foreslår endvidere, at man giver de økologiske landmænd en skattefri bundgrænse på fx. 200.000 kroner for simpelthen at gøre det mere økonomisk attraktivt at omlægge til økologisk drift.
”Danmark har en stolt historie som producent af nogle af verdens bedste fødevarer. De traditioner er lige så stille fordampet i de sidste 20 år, fordi vi simpelthen har misligholdt vores stolte traditioner. Det er da en stor skam!” afslutter Bjørn Stiedl.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar